Innovaatiotutkimuksen uranuurtajan Joseph Schumpeterin mukaan innovaatioita ovat:
- resurssien hyödyntäminen
- uusien kilpailukykyisten organisaatiomallien käyttöönotto uudet tai parannetut tuotteet
- uusien tuotantomenetelmien kehittäminen
- uusien markkinoiden avaaminen.
Pahin sudenkuoppa innovaatiotoiminnalle on mielestäni ollut käsitteiden innovaatio ja idea sekoittuminen. Henkilön sanotaan olevan innovatiivinen, jos hän heittelee koko ajan erilaisia ideoita, vaikka mitään niistä ei toteuteta. Samoin yleisesti puhutaan erilaisista innovaatiotyöpajoista, kun kyseessä ovat todellisuudessa ideointisessiot, joissa pyritään ainoastaan etsimään uusia tuote- tai palveluideoita.
Innovaation synnyttäminen vaatii vuosien tai monissa tapauksissa jopa luokkaa vuosikymmenen mittaisen systemaattisen panostuksen. Ideointi on innovaatioprosessin olennainen osa, mutta se on vain ”lähtölaukaus”. Usein se on kylläkin kokonaisuutta tarkasteltaessa prosessin heikoiten toimiva osio.
Innovaatioprosessi voidaan rakentaa monella tavalla, mutta tyypillisesti se koostuu seuraavista vaiheista: ideointi, konseptointi, tuotteen/ratkaisun kehittäminen, pilotointi, lanseeraus, seuranta ja jatkokehitys. Hyvin rakennettu perusprosessi ei vielä takaa onnistumista vaan johtamisjärjestelmällä on ratkaiseva rooli. Mitä haastavampi innovaatio on kyseessä, sitä suurempi on riski, että hanke kuopataan, kun kohdataan vastoinkäymisiä. Toimintoihin laajasti integroitu nk. poikkifunktionaalinen johtamismalli auttaa välttämään karikoita. Sen etuja ovat:
- Monipuolinen ja laaja osaamispohja auttaa fokusoimaan resurssit kannattavimpiin hankkeisiin
- Koko organisaation laajuinen tuki nopeuttaa kehitystyötä
- Vahva sitoutuminen vähentää riskejä korkean tuoton, mutta samalla suuren riskin sisältävien hankkeiden lopettamisesta
- Vapauttaa avainhenkilöiden aikaa sisäisestä hallintotyöstä ulkoisten kompetenssi- ja yhteistyöekosysteemien rakentamiseen.
Innovaation sekoittaminen luovaan ideointiin myös vesittää sitä, että innovointia voidaan merkittävästi tehostaa systemaattisilla työtavoilla. Esimerkkinä tästä on Innomanin kehittämä Innovaatiopolku™, joka toteutetaan tyypillisesti neljänä työpajana. Siinä käydään läpi innovaatiotoiminnan tavoitteita ja käytettävissä olevia työkaluja. Alussa identifioidaan ratkaistava haaste, jolle kehitetään ryhmätöissä ratkaisu sekä jatkotyöskentelyn roadmap. Prosessi tehostaa ideoiden validointia ja parantaa lopputuloksen laatua. Lisäksi se antaa erinomaisen pohjan varsinaisen kehitysprojektin toteutukselle.
Innoman auttaa Sinua kokonaisvaltaisesti tuen hakemisessa. Yrityksellä pitää olla selkeä liiketoimintastrategia, innovaatiostrategia ja liiketoiminnan kehityksen roadmap, joihin käynnistettävä kehityshanke integroituu.