Jouluaattona kristallisoituu se, kuinka Korvatunturilla on pysytty mukana työelämän kehityksessä. Joulunaika on joulupukin pajan suurin sesonkiaika, ja se huipentuu pajan vuosikellon mukaisesti aattoillan lahjojenjakoon. Tehtävä on tuiki tärkeä, ja sitä varten joulupukin pajan toimintamallit on päivitetty nykyajan työhön sopiviksi.
Koska valtavan suuri lahjojen jakeluvolyymi sijoittuu yhdelle päivälle, on valmistelutyöllä suuri merkitys. Tonttujen tuotantopaja on ollut täydessä tohinassa jo heti edellisen joulun jälkeen. Edellisvuoden menekkiä on mitattu tarkasti, ja tonttupäälliköt ovat pohtineet yhdessä, missä on onnistuttu ja missä prosesseissa on kehittämisen varaa. Vaikka tonttupajan yleisölle näyttäytyvä työ on joka vuosi samanlaista, on julkisivun taustalla pysyttävä ajan hermoilla.
Robotiikka ja tekoäly muuttavat työtä
Asiantuntijatontut seuraavat kulloisiakin brändejä ja tekevät jatkuvaa ennustetta jo vuosiksi eteenpäin seuraten kilttien lasten lukumääräennusteita, sekä tuotettavan materiaalin eli lahjojen menekkiarvioita. Nämä luvut mielessään esimies, erityisasiantuntijatonttu arvioi, onko pajalla ajanmukaisesti toimivat toiminnanohjausjärjestelmät, riittävä henkilöstömäärä, sekä sopivasti resursseja.
Vuosikymmen takaperin joulupukin pajalla käytiin YT-neuvottelut, jonka tuloksena perinteisesti tuotantolinjalla työskennelleet operatiivisen tason tontut koulutettiin uusiin tehtäviin ohjelmoimaan ja huoltamaan robotiikkaa. Kaikki tuotannollinen työ pajalla tapahtuu käytännössä nyt niiden avulla. Tällä tavoin eräskin entinen keppihevosten keppien käsityönä valmistamiseen erikoistunut tonttu hoitaa nykyään työnsä oman tonttukolonsa työhuoneesta käsin virtuaalisesti mihin tahansa vuorokauden aikaan.
Logistiikkaosasto on kuulunut perinteisesti porojen erikoisosaamisalueeseen. Osastonvastaava Petteri Punakuono saa jouluaaton jakelulistan suoraan mobiililaitteeseensa. Kilttien lapsen valvonnasta huolehtiva tekoäly optimoi samalla automaattisesti tehokkaimman matkareitin lahjojen jakoa ajatellen. Mahdollisissa ongelmatilanteissa on olemassa suorayhteyskanava eri verkostoyhteistyötahoihin, eikä täten pakkasukkoa nähdä enää kilpailijana, vaan pikemminkin yhteistyökumppanina.
Osaajatontut toimivat yrittäjämäisesti
Vaikka automatisaatio, tekoäly, digitalisaatio ja robotiikka ovat muuttaneet paljon joulupukin pajaa muutamien vuosien aikana, on pajan tärkein resurssi edelleen tontut. Tonttujen hyvinvoinnista pidetään huolta tonttulähtöisellä johtamisella. Joulupukki ei pelkästään kannusta tonttuja yrittäjälähtöiseen toimintatapaan, vaan antaa tontuille myös tilaa toimia yrittäjämäisesti. Työ vaatii tontuilta itsenäistä toimintatapaa, mutta samalla se on vapauttanut joulupukin valvovasta johtamistyylistä kohti asiantuntijajohtajuutta.
Yhtäkkiä onkin käynyt niin, että joulupukkia ympäröi pajatonttujen sijasta osaajatonttujen joukko. Osaamista ylläpidetään koulutuksin, eikä tonttuhenkilöstön hyvinvointiakaan unohdeta. Yksi tapa lisätä hyvinvointia on tietenkin Korvantunturin pikkujoulut. Menneinä vuosina pikkujoulut saattoivat olla hyvinkin glöginhuuruisia. Nykyään glögin nauttiminen ei ole itsetarkoitus, vaan tapahtumalla halutaan ennen kaikkea vahvistaa yhteisöllisyyden tuntua. Koko tonttujoukko puhaltaa yhteen hiileen onnistuneen joulun luomiseksi.
Hyvää joulua!