Totesin eräs päivä työkumppanille: ”Niin, meillähän on työsuhteen kuherruskuukausi jo mennyt aikaa sitten ohi. Sinä tiedät minun virheeni, minä sinun.”
Toteamus oli aidosti lämmöllä sanottu.
Paremmin tunnetaan parisuhteen kuherruskuukausi, mutta harvemmin puhutaan työsuhteen kuherruskuukaudesta. Molempien elikaaressa on kuitenkin hyvin paljon samaa. Mitä pienempi työyhteisö tai tiimi on ja mitä enemmän ihmisten pitää tehdä yhteistyötä samojen tavoitteiden eteen, sitä enemmän myös henkilöiden persoonat korostuvat.
Kuherruksesta vakiintumiseen
Työsuhteen kuherruskuukauden alussa kaikki on jännittävää, mielenkiintoista ja uudet työkaverit ihastuttavia persoonia. Työssä näkee paljon mahdollisuuksia ja kehitettävää.
Toki alkuvaiheeseen kuuluu myös epävarmuutta ja oman paikan hakemista työyhteisössä. Uutuudenviehätys kestää helposti vuoden tai pari ja menee uusien asioiden opettelussa ja ihmisiin tutustuessa.
Kuherruksen jälkeen tulee vakiintumisen vaihe. Työn sisältöön ja työkavereihin on tutustunut ja tottunut. Esiin tulevat myös työn toistuvuus, rutiinit ja kollegoiden ärsyttävätkin piirteet.
Tähän vaiheeseen toisaalta liittyy myös turvallisuus, koska työyhteisö ja työkaverit toimivat jo ennustettavalla tavalla. Kollegoiden käyttäytyminen ei yllätä ja tilanteissa voidaan välttyä suurimmilta tunnereaktioilta ja mielipahalta.
Rikas elinkaari
Työsuhteen pitkään elinkaareen voi liittyä useita eri vaiheita. Flow-tilojen kokeminen työssä on edelleen mahdollista vuosienkin jälkeen. Toisaalta vasta työyhteisössä aloittanut voi kokea turhautumista ja tylsyyttä.
Kuinka työyhteisö voi tukea työntekijöitä eri vaiheissa ja vaikuttaa siihen, että tiimi toimii tehokkaasti?
Hyvän työyhteisön tulisi sallia ja tukea eri vaiheissa olevia työntekijöitä. Uudessa innossa oleville työntekijöitä tulisi antaa tilaa, tukea heitä olemaan kiinnostuneita ja innostuneita ja antaa heille mahdollisuus nähdä pinttyneet toimintatavat uusin silmin.
Vakiintuneessa vaiheessa olevia auttaa usein parhaiten suora keskustelu myös työn huonoista puolista ja tuki arjen rutiineihin. Tärkeää on myös muistuttaa, kuinka hienoa työtä lopulta yhdessä tehdään.
Yhteinen vastuu
Uuden motivaation ja työinnon valaminen ihmiseen ei ole helppoa. Jokaisella on myös itsellään vastuu huolehtia työsuhteensa elinkaaresta ja motivaation säilymisestä kuherruskuukauden jälkeen.
Uudelleen rakastuminen työhönsä on mahdollista – se vaatii toisin silmin katsomista, omien virheiden ja hyvin puolien syvää tarkastelua ja kasvua.
On hienoa todeta työkumppanille: ”Meillä on kuharruskuukausi mennyt jo aikaa sitten”. Se sisältää myös rakkauden osoituksen. Tässä sitä ollaan vuosien jälkeenkin, ja vielä halutaan olla kimpassa!